DrikkevandskvalitetVi fik i 2017 etableret en overvågningsboring mere for at holde øje med udviklingen i tilstrømning af BAM og nitrat. Formålet med overvågningsboringerne er at kunne styre de uønskede stoffer delvis udenom kildepladsen ved at regulere på, hvor meget vand hver enkelt boring trækker op. Der er lavet en omfordeling af indvindingen, så vi kommer til at pumpe mindre på de 2 nordligste boringer (grundet BAM). Investeringen blev i alt på 674.000 kr.
Man kan blive lidt forskrækket over, at vi er nødt til at holde øje med stoffer, der bevæger sig ned mod vores grundvand, men det er desværre en kendsgerning i hele landet. Danmark er et landbrugsland, og to tredjedele af Danmarks areal er dyrket næsten udelukkende som intensivt landbrug. Langt det meste grundvand dannes under de dyrkede arealer, og det er samtidig herfra nogle af de stoffer, der kan forurene grundvandet, kommer. Det er især nitrat og pesticider fra tidligere tiders brug af i dag forbudte stoffer, der udgør et problem for grundvandet.
BAM (2,6-dichlorbenzamid) er et nedbrydningsprodukt fra sprøjtemidlerne Prefix og Casgoron man brugte til bekæmpelse af ukrudt i årene 1965-1997. Det er det stof man oftest finder i drikkevand. De ønskede stoffer siver ned til grundvandet gennem jordlagene og langs med utætte boringer.
Boringerne til Jonstrup Vandværk er kontrolleret foroven, og ud fra de vandprøver, der er taget, er der ikke noget der tyder på, at de er utætte. BAM er nede i grundvandslaget og kommer fra omkring liggende arealer. BAM nedbrydes kun i den øverste 1 meter af jorden og nedsivning afhænger af hvor meget af stoffet der er tilført, lerlagernes tykkelse, beliggenhed osv. Man forventer generelt at kunne finde BAM i det danske drikkevand i 20-100 år endnu. Ved konstatering af BAM-forurening i et vandværks indvindingsboring, må der fortsat leveres vand til forbrugerne, så længe grænseværdien i drikkevandet er overholdt. Grænseværdien er fastsat så lavt, at risikoen for at drikkevand med indhold af BAM under grænseværdien anses for at være meget lille, også når det indtages over en livstidsperiode. (1)
Vi tager prøver en gang om måneden i sommerhalvåret 2018 for at få erfaring med stoffets bevægelse.
Miljøstyrelsen har derudover sat et stof mere på listen, der skal kontrolleres (1,2,4-triazol). Vi bruger AnalyTech Miljølaboratorium A/S til vandanalyser og disse analyser kan følges på vores hjemmeside med historik. Der er ingen bemærkninger til vandkvaliteten på Jonstrup Vandværk.